Schaaklessen weer van start

woensdag 6 januari 2016

Leerplein055 heeft al jaren een succesvolle schaakclub. Op 7 januari gaan de schaaklessen weer van start. Leerlingen van basisscholen De Vliegenier, De Bundel en Het Woudhuis gaan dan weer naar ‘hun’ schaakclub De PION op Dalton Sterrenschool De Vliegenier . Onderzoek en ervaring wijst uit: “Daar waar de samenwerking tussen school, ouders en de leerling optimaal is, kan een kind zich het best ontwikkelen”. De schaaklessen van De PION op de donderdagavond nodigen ook uit tot een mooie vorm van ouderparticipatie.

Op De PION kunnen leerlingen stap 1, stap 2 en stap 3 volgen. De kinderen in stap 1 krijgen tot de kerstvakantie alleen les. Na de kerstvakantie krijgen de kinderen een half uurtje les en daarna komen de borden en klokken tevoorschijn en spelen zij een ronde van de interne competitie. De kinderen in stap 2 spelen, naast de lessen, twee interne competitierondes. In stap 1 en 2 nemen regelmatig ook ouders deel aan de lessen en kijken ouders de lesboekjes na en geven door waar de kinderen nog moeite mee hebben. De kinderen in stap 3 doen 2 jaar over de lesstof. De ervaring leert dat de lesstof van stap 3 dusdanig pittig is, dat het beter is om dit over 2 jaar te verspreiden. Deze kinderen spelen ook een interne competitieronde.

Apeldoornse Basisscholencompetitie Naast de lessen doet een aantal kinderen van stap 2 en stap 3 mee met de Apeldoornse Basisscholencompetitie. De kinderen spelen in teamverband. Deze teams worden door ouders gecoached. De Apeldoornse Basisscholencompetitie loopt van oktober tot en met maart/april en wordt afgesloten met een prijsuitreiking.

Daarnaast organiseert “de PION” samen met De Zonnewende, De Regenboog en Stimenz het jaarlijkse wijkschaaktoernooi in het Bolwerk voor de kinderen in de wijk Osseveld/Woudhuis. Dit toernooi valt altijd in de meivakantie. Kinderen schaken op eigen titel, maar bij voldoende deelnemers van één school dingen zij ook mee naar de schoolwisselbeker.